Korban Infaq Kemboja 2019

Rehal Resources yang dipengerusikan oleh Dr. Surul Shahbudin beribu pejabat di Kota Damansara telah berpengalaman sejak 2011 membantu mengagihkan sumbangan ke negara minoriti umat Islam. Kemboja adalah sebuah negara yang masih mundur dan memerlukan bantuan dari negara Islam yang membangun. Antara bantuan yang boleh dihulurkan adalah membina telaga, mesin pum air telaga, sedekah beras (fidyah), daging korban dan akikah. 

Kelebihan Ibadah Korban:

1. Sabda Rasulullah saw: “Tidak ada amalan yang dilakukan oleh anak Adam pada Hari Raya Qurban yang lebih disukai Allah melainkan menumpahkan darah (menyembelih binatang qurban).

2. Sesungguhnya binatang qurban itu akan datang pada Hari Kiamat bersama tanduk, kuku dan bulunya dan Allah memberi pahala ibadah qurban itu sebelum darah binatang qurban itu jatuh ke bumi. Oleh itu, elokkanlah qurban kamu.” (Hadis riwayat at-Tirmidzi, Ibnu Majah dan Hakim)

3. Terhimpunnya segala ibu amalan (solat, puasa, sedekah dan haji) itu pada 10 awal Zulhijjah: Diriwayatkan dari Ibn Abbas r.a., Rasulullah SAW bersabda: “Tiada amal soleh yang dilakukan pada hari-hari lain yang lebih disukai daripada hari-hari di sepuluh hari pertama dalam bulan Zulhijjah ini.” (Hadith Riwayat al-Bukhari)


Untuk penyertaan korban 2019:

https://rehal.onpay.my/order/form/korban-akikah


https://rehal.onpay.my/order/form/korban-akikah

Comments are closed.