Infaq Kemboja

Rehal Resources yang dipengerusikan oleh Ust/Dr. Surul Shahbudin telah bergiat sejak 2011 bagi membantu mengagihkan sumbangan: Membantu Pusat Pendidikan, Korban, Akikah, Telaga, Quran, Fidyah dan Sedekah dari umat Islam Malaysia kepada umat Islam di Kemboja. Bentuk-bentuk bantuan yang di kelolakan oleh Pengerusi REHAL Resources kepada umat Islam Kemboja adalah seperti berikut:

1.) Penyertaan Aqiqah/Korban*: Penyertaan aqiqah adalah sebanyak (Rm300)* bagi satu bahagian lembu. Jumlah ini adalah termasuk harga lembu dan kos-kos pengurusan. Pengagihan Aqiqah akan disampaikan sepanjang tahun setelah cukup 7 bahagian. Penyertaan Kambing Aqiqah adalah dengan * seekor. Penyertaan Akikah adalah dibuka sepanjang tahun. Sijil Penyertaan akan dikeluarkan dalam bentuk pdf yang di email kepada peserta yang membuat permintaan sahaja. Klik di sini untuk penyertaan online.

korbansijil
2.) Telaga
حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ كَثِيرٍ أَخْبَرَنَا إِسْرَائِيلُ عَنْ أَبِي إِسْحَقَ عَنْ رَجُلٍ عَنْ سَعْدِ بْنِ عُبَادَةَ أَنَّهُ قَالَ
يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنَّ أُمَّ سَعْدٍ مَاتَتْ فَأَيُّ الصَّدَقَةِ أَفْضَلُ قَالَ الْمَاءُ
قَالَ فَحَفَرَ بِئْرًا وَقَالَ هَذِهِ لِأُمِّ سَعْدٍ

Telah menceritakan kepada Kami Muhammad bin Katsir, telah mengkabarkan kepada Kami Israil, Abu Ishaq dari seorang lelaki, dari Sa’d bin ‘Ubadah, bahawa ia berkata; wahai Rasulullah, sesungguhnya ibuku iaitu Ummu Sa’d telah meninggal, maka sedekah apakah yang paling utama? Baginda pun bersabda: “Air.” Orang tersebut mengatakan; maka Sa’d pun menggali sebuah PERIGI dan mengatakan; ini adalah untuk Ummu Sa’d (ibuku).
(Hadith no.1431 Hasan Riwayat Abu Daud. Kitab: Zakat. Bab: Keutamaan Memberi Air Minum). Klik di sini untuk penyertaan online.

3.) Fidyah puasa* – bagi mereka yang ada meninggalkan puasa Ramadan dan tidak menggantinya dalam tahun yang sama, maka wajid qada dan membayar fidyah. Begitu juga bagi mereka yang meninggalkan puasa kerana sakit atau meninggal dunia tanpa dapat menggantikan puasanya. Kami akan membantu anda dalam melunaskan Fiqyah tersebut. Kadar yang wajib bagi Fidyah ini adalah dinilai dengan harga 650 gram (1 gantang baghdad) bagi sehari puasa yang ditinggalkan. Oleh itu jumlah hari-hari fidyah akan dikira menyamai jumlah setiap gantang baghdad tersebut dan akan disampaikan kepada faqir miskin di Kemboja. PENYERTAAN FIDYAH ADALAH DENGAN (RM2.50) bagi sehari puasa yang ditinggalkan. Klik di sini untuk penyertaan online.

fidyahquran

FIDYAH_2017Beras

3.) Mesin Pum air telaga dgn rm300 seunit. Klik di sini untuk penyertaan online.

PUM copy copynamaPum

PUM 2017 copy

Sila klik di bawah untuk penyertaan online:

atau hubungi:

REHAL KOTA DAMANSARA
4A & B JALAN CAMAR 4/3
SEKSYEN 4, KOTA DAMANSARA
47810 PETALING JAYA, SELANGOR
TEL/FAX: 03 6157 5234
WHATSAPP: http://www.wasap.my/60163302019

http://rehalresources.com/

Comments are closed.